fbpx
was successfully added to your cart.

V Sloveniji je klop najnevarnejša žival v gozdu

 

V Sloveniji je verjetnost okužb, ki jih prenašajo klopi, ekstremno visoka, saj je v posameznih predelih države lahko okužena tudi polovica vseh klopov. Te okužbe pa lahko resno ogrozijo zdravje.
Nevarnost okužbe s klopi traja včasih že od februarja pa vse do novembra. Zaradi mile zime in nenavadnega nihanja v razponu letošnjih temperatur so klopi že prilezli na dan.

Gibanje v naravi in aktivnosti na prostem sta pomembna dela življenja marsikaterega posameznika. Ker pa je zaradi trenutnih življenjskih razmer več obiska neobljudenih površin in gozdov je pazljivost izrednega pomena, saj smo tveganju okužbe izpostavljeni prav vsi!

Klopni meningocefalitis in lajmska bolerioza 

Pri nas so najbolj razširjeni ščitasti klopi vrste Ixodes ricinus in klopni bolezni lajmska borelioza in klopni meningocefalitis (KME). Z borelijami okuženi klopi so razširjeni po vsej Sloveniji, s
povzročiteljem KME pa je največ klopov okuženih na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji.

Za klopnim meningocefalitisom (KME) zboli več deset, za lajmsko boreliozo pa več tisoč Slovencev na leto. Za najtežjo bolezen KME ni zdravila, lahko pa jo preprečimo s cepljenjem. Za najbolj pogosto, lajmsko boreliozo, ki se jo zdravi z antibiotiki, pa ni cepiva.

Uspešnost zdravljenja pri boreliozi je odvisna od zgodnjega odkritja bolezni. Še bolje je, da okuženega klopa čim prej odstranimo, saj pride do okužbe od 18 do 24 ur po njegovem prisesanju. Veliko hitreje za okužbo potrebuje virus KME, le deset minut. Okužbo z njim prenaša manj kot odstotek klopov. Delež klopov, ki so nosilci borelioz, pa je v posameznih predelih pri nas več kot petdesetodstoten.

Vsi ljudje po prenosu okužbe ne zbolijo, okužba se lahko pokaže zgolj s tvorbo protiteles in povsem brez simptomov. Brez simptomnih okužb je zelo veliko. Ocenjuje se, da jih je pri okužbi z virusom KME tri četrtine oziroma od 75 do 98 odstotkov, pri lajmski boreliozi pa približno polovica okužb.

Klopi so v gozdni podrasti, grmovju vlažnih mešanih gozdov, travi, parkih in celo na vrtu. Do nadmorske višine 600 metrov je lahko klopov veliko, v višjih legah jih je manj. Klopi prezimijo v listju, skorji drevesnih debel in površinskih zemeljskih plasteh. Takoj, ko se temperatura tal poviša, postanejo aktivni in aktivni ostanejo od pomladi do jeseni. Ko pride klop na človeka, poišče primerno nežno mesto, kjer se na kožo pritrdi tako, da porine svoj rilec globoko v kožo. Vbod ne povzroči bolečine, saj ima slina klopa anestezijski učinek. Vbodi so zato pogosto neopaženi, predvsem pri otrocih. Če je klop okužen z virusom KME ali povzročiteljem lajmske borelioze, lahko med sesanjem krvi prenese na človeka povzročitelja bolezni.

Ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito

Med preventivo pri sprehodih v naravo zagotovo spadajo sredstva za odganjanje klopov. V našem podjetju smo razvili pršilo za v gozd Feliks iz mešanice naravnih eteričnih olj, ki deluje proti insektom in hkrati poskrbi tudi za nego vaše kože. Zaradi svoje naravne sestave kožo neguje in ščiti, zato ga lahko uporabljate vedno in povsod, kot repelent in dišavo. Na insekte deluje odbijajoče, na vaše počutje pa izjemno blagodejno.

Pri obisku gozdov pa je priporočljivo tudi, da se ustrezno zaščitite z oblačili z dolgimi hlačnicami in rokavi, ki pokrivajo čim več kože. Oblačila naj bodo svetla, da se klopa čim prej opazi. Ker pa bodo temperature vedno toplejše, bodo oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami kmalu odveč. Tudi tu smo pri nas poskrbeli za rešitev. Razvili smo protiklopne dokolenke Tick Line. Dokolenke nudijo protiklopno zaščitno sredstvo, ki so ga uporabljali že v Antiki. Rastlina krizantema za svojo lastno zaščito pred insekti proizvaja mleček imenovan permentin. Mi smo ga z mehanskimi postopki vpeli v vlakno dokolenke, kjer na naraven način poskrbi, da je vlakno nogavice močno neprijetno za klope in ostale insekte. Ob proizvajanju telesne toplote se mleček postopoma sprošča in tako poskrbi za vašo zaščito.

Vsekakor pa moramo, ko se vrnemo domov, oblačila odstraniti in dati v pranje, telo pa natančno pregledati. Vključno z ušesi, kožnimi gubami, pazduhama in dimljami. Takoj se je potrebno oprhati in dobro skrtačiti tudi lase.

Samopregledovanje in hitra odstranitev klopa

V kolikor opazimo klopa ali se nam je celo že prisesal, ga takoj odstranimo. Ne uporabljamo krem, olja ali drugih mazil, ampak klopa primemo s pinceto tesno ob koži in previdno, počasi izvlečemo. Klopa po odstranitvi ne zmečkamo, ampak ga odvržemo v koš.

Nujno je, da si zapomnimo oziroma zabeležimo, kdaj smo imeli ugriz klopa, ter glede na zgoraj navedene inkubacijske dobe, pozorno spremljamo simptome. Če opazimo katerega od naštetih je nujno, da takoj obiščemo zdravnika.

Leave a Reply