BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 50 € in 100% GARANCIJA NA ZADOVOLJSTVO
Kompresijske nogavice
kompresijske nogavice par

Dandanes imajo nogavice večjo vlogo, kot si predstavljamo. Ne samo da ob njihovem nošenju naša stopala ostanejo topla in suha, določene lahko celo izboljšajo kakovost življenja in preprečijo številne zdravstvene težave. Takšne so ravno kompresijske nogavice, ki ublažijo utrujenost in nežno objamejo oz. pritisnejo noge, kar pomaga izboljšati pretok krvi proti srcu. Natančneje, kompresijske nogavice stisnejo povrhnje vene na nogah, posledično zmanjšajo njihov premer in povečajo venski pretok. V tem prispevku bomo tudi ovrgli zmotno prepričanje, da so namenjene samo osebam z zdravstvenimi težavami in starejšim. V nadaljevanju namreč razložimo, kaj so njihove prednosti nošenja, komu jih dejansko priporočamo, kje jih kupiti in še marsikaj zanimivega.

davinci-kompresijske-nogavice
davinci-kompresijske-nogavice

Kaj so kompresijske nogavice?

Kompresijske nogavice so zasnovane tako, da pomagajo vzdrževati pretok krvi v spodnjem delu nog, posledično se zmanjšajo nelagodje, bolečina in otekanje. S pritiskom na vene kompresijske nogavice zmanjšajo odvečno tekočino v nogah, kar omili vnetje in potisne kri iz nog nazaj proti srcu.

V čem se razlikujejo kompresijske nogavice od bombažnih nogavic?

Kot omenjeno, kompresijske nogavice pomagajo povečati pretok krvi, medtem ko same bombažne nogavice poskrbijo, da ostanejo naša stopala topla in suha. Če so kompresijske nogavice narejene iz bombaža, pa lahko dobimo več prednosti njihovega nošenja, o čemer bomo spregovorili v nadaljnih vrsticah.

#NAŠE GORE ŠTUMF

 • SILVERLINE CLIMA
  31,90  z vključenim DDV
 • SILVERLINE CLASSIC
  29,90  z vključenim DDV
 • SILVERLINE TRAVEL
  29,90  z vključenim DDV

Komu so namenjene kompresijske nogavice?

krčne žile

Osebam, ki imajo zdravstvene težave

Nošenje kompresijskih nogavic je lahko koristno pri številnih zdravstvenih stanjih, ne glede na starost. Priporočljivo je, da jih nosite, če želite zmanjšati otekanje nog, preprečiti kopičenje krvi v venah nog, zmanjšati bolečine, povezane s krčnimi žilami, odpraviti vensko hipertenzijo, preprečiti globoko vensko trombozo, obvladovati nizek krvni pritisk, izboljšati limfno drenažo, povečati prekrvavitev nog in preprečiti venske razjede.

Športnikom

Različni športniki, tako rekreativni kot tudi profesionalni (tenisači, tekači, golfisti, kolesarji, košarkaši, nogometaši in drugi), prisegajo na kompresijske nogavice, ker imajo med vadbo in po njej izboljšan pretok krvi v spodnjem delu nog. Mnogi pohvalijo tudi njihove učinke po treningu ali tekmi, saj pomagajo zmanjšati bolečino, utrujenost in otekanje.   

invalid

Osebam v invalidskem vozičku

Kompresijske nogavice lahko izboljšajo kakovost življenja nekomu, ki je v invalidskem vozičku. Pomagajo izboljšati pretok krvi v nogah in zmanjšati njihovo otekanje.

Nosečnicam

Z nošenjem kompresijskih nogavic lahko v nosečniškem obdobju ublažimo ali preprečimo nastanek krčnih žil, obenem zmanjšamo oz. preprečimo otekanje gležnjev in stopal.

Osebam, ki potujejo z letalom, avtom, vlakom ali ladjo

Na daljših vožnjah z letalom, vlakom, ladjo, vlakom ali avtomobilom je dobro nositi kompresijske nogavice, saj tako zmanjšamo tveganje za nastanek krvnih strdkov in izboljšamo prekrvavitev v nogah.

Osebam, ki na delovnem mestu stojijo

Osebe, ki vsakodnevno na delovnem mestu stojijo (natakarji, učitelji, gradbeni delavci, stojni in elektro vzdrževalci, medicinske sestre, zdravniki, zobozdravniki, trgovci, poštni uslužbenci, skladiščniki, vojaki, lovci, gasilci, čistilci in drugi) hvalijo kompresijske nogavice zato, ker jim zmanjšajo utrujenost, bolečino in otekanje v stopalih, gležnjih in mečih.

Osebam, ki na delovnem mestu več ur sedijo

Prav tako je priporočljivo nošenje kompresijskih nogavic pri osebah, ki na delovnem mestu veliko sedijo (profesionalni vozniki, uslužbenci v javnih upravah, blagajničarji, knjižničarji, računalničarji, bankirji, finančniki, poslovni sekretarji, menedžerji, voditelji večurnih webinarjev in drugi), ker z njihovo uporabo povečajo prekrvavitev v nogah, preprečijo mravljinčenje v nogah in hladnost stopal.  

Popotnikom

S kompresijskimi nogavicami so kilometri in kilometri lažje prehojeni. Zato se za njih odločajo tako turistični vodiči kot tudi turisti in dnevni migranti.

Hribolazcem

Dobrodošle so tudi ob manjših in višjih vzponih v hribe in gore, saj omogočijo boljšo prekrvavitev nog in preprečijo utrujenost ter bolečino med podvigom ali po njem.

Starejšim osebam

S starostjo lahko pridejo tudi razne zdravstvene tegobe (med drugim tudi težave z zaklopko v krčnih žilah). Mnogi se tudi manj gibajo in več časa sedijo ali ležijo. Za optimalno prekrvavitev nog pa so lahko v veliko pomoč ravno kompresijske nogavice.

#NAŠE GORE ŠTUMF

 • SILVERLINE CLIMA
  31,90  z vključenim DDV
 • SILVERLINE CLASSIC
  29,90  z vključenim DDV
 • SILVERLINE TRAVEL
  29,90  z vključenim DDV

Kompresijske nogavice in ključne prednosti uporabe

1. Izboljšana cirkulacija krvi v nogah

Kompresija izboljša cirkulacijo krvi v nogah. Dejansko se ne zadržuje kri v venah nog. Z nošenjem kompresijskih nogavic se poveča pretok krvi od ven na nogah do srca. V krvi se nahaja tudi kisik, ki potemtakem potuje do ostalih mišic in organov v telesu. Človek se ravno zaradi tega počuti bolje in je poln energije. Priporoča se nošenje tako osebam, ki veliko sedijo ali stojijo, saj so nogavice najbolj oprijete v gležnju in potiskajo kri navzgor.

2. Zmanjšan občutek bolečine in utrujenosti nog

Povečana cirkulacija s pomočjo kompresije zmanjša občutek težkih in bolečih nog ter omogoči nadaljnje udobno gibanje.

3. Manjše otekanje in zastajanje tekočine v nogah

Med prednosti nošenja kompresijskih nogavic lahko absolutno prištejemo tudi manjše otekanje in zastajanje tekočin v nogah.

4. Hitrejše okrevanje

Kompresijska nogavica poskrbi, da je med vadbo zmanjšana obremenitev mišic in boljša prekrvavitev, po njej pa pomagajo utrujenim in bolečim nogam hitreje okrevati. Hkrati pripomore tudi k zmanjšanju poškodb med športnimi aktivnostmi ter k boljši pripravljenosti in učinkovitosti njihovega izvajanja. 

5. Boljši spanec

Redna uporaba nogavic lahko zmanjšajo simptome sindroma nemirnih nog in spalne apneje ter izboljšajo kakovost spanja.

6. Ublažitev ali preprečitev krčnih žil

Krčne žile so posledica tega, da vene zaradi oslabljene ali poškodovane zaklopke ne morejo pošiljati krvi nazaj do srca. Posledično se le-ta zbira v venah na nogah, kar se opazi najprej kot pajkova mreža modrih in tankih žilic, pod kožo pa kot izbokline oz. temni trakovi zvijuganih in zasukanih ven. Da bi preprečili oz. ublažili takšno stanje, so v veliko pomoč kompresijske nogavice, ki pomagajo krožiti krvi v nogah.

7. Namenjene vsem starostnim skupinam

Kompresijske nogavice so namenjene vsem starostnim skupinam in ne samo starejšim, saj poskrbijo za lajšanje mnogih tegob in udoben  ter lahkoten vsakdanji korak. Nalaganje krvi v nogah je lahko prisotno ne glede, koliko smo stari, kakšen poklic opravljamo ali kakšen slog življenja imamo.

 • Silverline Classic Črne
  SILVERLINE CLASSIC
  29,90  z vključenim DDV

Reklame Kekec, Pehta, Bedanec, Mojca (youtube playlist spodaj)